Roos: wat is het en hoe kom ik er vanaf?

Roos: wat is het en hoe kom ik er vanaf?

Heb je last van witte schilfertjes in je haar, die af en toe ook op je kleding vallen? Dan heb je net als veel andere mannen waarschijnlijk hoofdroos. Dit is een relatief onschuldige huidaandoening die geen kwaad kan, maar die wel vervelend kan jeuken en er bovendien onsmakelijk uitziet. In dit artikel vertellen wij je waardoor roos wordt veroorzaakt en wat je er zelf tegen kunt doen.

Wat veroorzaakt verschillende soorten roos?

Hoofdroos is er in verschillende soorten. Het bekendst is zogenaamde droge roos, waarbij de kenmerkende witte schilfertjes uit je haar dwarrelen als gevolg van een te droge hoofdhuid. Daarnaast is er nog vette roos, waarbij de schilfertjes juist vettig zijn en zich in je kapsel geleidelijk op elkaar stapelen.

Heb je, naast schilfertjes, ook last van een hoofdhuid die vaak rood en geïrriteerd is? Dan gaat het misschien niet om roos, maar om de huidziekte psoriasis. Raadpleeg in dat geval je huisarts.

De oorzaken van gewone roos zijn zeer divers. Bij sommige mensen komt het door overactieve cellen in de hoofdhuid, die zichzelf vaker dan nodig vernieuwen en oude huidschilfers afvoeren. Meestal gaat het dan om droge roos. Bij andere mensen zijn juist de talgklieren overactief en gaan de huidschilfers samenklitten. Dan gaat het om vette roos.

Tot slot kan hoofdroos ontstaan door gisten die zich vanaf de pubertijd ontwikkelen (onder meer pityrosporum en malassezia). Dit is persoonsgebonden en hier kun je weinig aan veranderen.

Is roos besmettelijk of maakt het me kaal?

Hoewel roos niets zegt over je gezondheid, is het een vervelende aandoening vanwege de jeuk en cosmetische gevolgen. Daarnaast gaan er ook verhalen dat roos besmettelijk zou zijn of zou kunnen leiden tot kaalheid. Gelukkig is dat echter niet het geval.

Overactieve cellen of talgklieren zijn namelijk niet besmettelijk en de genoemde gisten komen bij iedereen van nature op de hoofdhuid voor. Alleen de lichamelijke reactie erop is anders.

Ook voor kaalheid hoef je niet bang te zijn als je last hebt van hoofdroos. Soms komen er met de schilfertjes wat haren mee, waardoor het lijkt of je meer haren verliest. In werkelijkheid groeien deze haren gewoon weer terug en word je door roos niet sneller kaal dan iemand anders.

Hoe kan ik hoofdroos behandelen?

Dan de hamvraag: hoe kom je van die vervelende roos af? Je haar iedere dag wassen met een goede anti-roos shampoo helpt al een heleboel. Helaas zijn dit soort shampoos vaak vrij agressief en bevatten ze veel chemische ingrediënten.

Je kunt daarom eerst ook de gulden middenweg proberen: kies voor een milde en verzorgende shampoo en eventueel conditioner met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten en gebruik daarnaast een goede haartonic die roos verwijdert of beter nog, voorkomt.

Een goed voorbeeld van zo’n haartonic is Eau de Portugal Hair Tonic van Clubman Pinaud. Ook een aanrader van hetzelfde merk: Eau de Quinine Hair Tonic. Beide producten zijn lichtgewicht en verfrissen zonder een vettig gevoel. Ze stimuleren de hoofdhuid, verwijderen losse roos, voorkomen haaruitval en geven een gezonde glans met een heerlijke geur.

Heb je naast hoofdroos, ook last van roos en schilfers in je baard? Lees hier hoe je er vanaf komt.